Struktura a vlastnosti kapalin, změny skupenství

Otázku zpracoval Filip Šteffel

  • povrchová vrstva – na povrchu kapaliny přitažlivé síly molekul působí jen dovnitř do kapaliny protože už nemají žádné molekuly nad sebou na které by mohly působit. Tím vzniká povrchová vrstva. Ta se projevuje tenkou blánou která nepropustí do kapaliny ani předměty s větší hustotou 

  • povrchové napětí – efekt, při kterém se povrch kapalin chová jako elastická blána. Příčinou jsou přitažlivé síly molekul

  • povrchová energie – míra toho, jak jsou molekuly materiálu přitahovány k sobě navzájem a k molekulám jiných materiálů. Povrchová energie je dobrým měřítkem toho, jak snadné nebo obtížné může být přilnout k danému povrchu.

  • kapilární jev smáčení – smáčivá kapalina v úzké trubičce roste nahoru a na okrajích nádoby kapalina “šplhá” nahoru. Využívají kořeny stromů a keřů

  • kapilární jev nesmáčení -kapalina po u stěn nádoby klouže níž než je zbytek povrchové vrstvy 

  • kapilární elevace a deprese – kapalina roste v úzkých trubicích , nebo naopak klesá při depresi 

  • kapilární tlak – kapilární tlak pk je přídavný tlak v kapalinách. Vzniká v důsledku zakřivení volného povrchu kapaliny u stěn nádoby

  • teplotní změna objemu a hustoty – při zahřívání dochází ke snižování hustoty a zvětšování objemu

  • anomálie vody – při zahřívání vody od 0 °C do přibližně 3,98 °C se teplotní změna objemu a hustoty děje naopak – objem klesá a hustota roste. Velmi vzácná vlastnost vyskytující se jen  u pár dalších chemicky připravených sloučenin

  • změny skupenství – 

    • z pevného na kapalné – tání

    • z kapalného na pevné – tuhnutí

    • z kapalného na plynné – vypařování 

    • z plynného na kapalné – kapalnění ,nebo také kondenzace

    • z pevného na plynné – sublimace (např u jódu)

    • z plynného na pevné – desublimace


  • graf závislosti teploty látky na dodávaném teple – těleso nezvyšuje svou teplotu během přeměny skupenství


  • rozdíl mezi vypařováním a varem – při vypařování se kapalina mění na plyn jen na povrchu , při varu v celém objemu

  • trojný bod vody – bod v teplotě a tlaku kdy se voda nachází ve třech základních skupenstvích najednou